buka kedai

Pada serba mudah, zaman orang online ini, ramai pengguna berfikir tentang membeli-belah dalam talian apabila mereka mendengar istilah “runcit.” Walaupun peruncit kecil mencari kejayaan dalam talian, masih ada pasaran untuk kedai runcit batu bata dan-mortar. Kebanyakan perniagaan ini juga mengekalkan kehadiran web, tetapi ada sesuatu tentang pengalaman membeli-belah dalam diri yang tidak dapat direplikasi dalam talian.

Beberapa kajian mencadangkan bahawa pembelian di kedai bukanlah sesuatu yang lalu, dan runcit dalam talian dan dalam kedai boleh wujud bersama. Jika anda berminat membuka perniagaan runcit, penting untuk merancang acara tersebut. Kami bercakap dengan pakar dalam industri untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara membuka kedai runcit.

1.Menjana idea dan pelan perniagaan.

Langkah pertama untuk membuka kedai runcit datang dengan idea anda dan membangunkan pelan perniagaan. Anda akan bermula dengan memikirkan jenis kedai yang anda ingin buka. Anda akan ingin menjawab setiap soalan berikut:

 • Apa yang akan dijual oleh perniagaan anda?
 • Siapa pelanggan target anda?
 • Apakah jenis harga yang akan ditetapkan oleh perniagaan anda?
 • Siapa pesaing dalam industri dan kawasan setempat anda?
 • Siapa yang akan berada di dalam pasukan anda?

Terdapat berpuluh-puluh soalan lain yang perlu dijawab, tetapi membuka kedai runcit seperti membuka perniagaan lain. Sangat kritikal bahawa anda menentukan apa yang anda mahu jual dan siapa yang menjadikan audiens sasaran anda. Penting untuk mencipta kedai runcit yang memenuhi keperluan pelanggan anda.

“Ketahui persaingan Anda, ” kata Juli Lassow, pendiri dan kepala JHL Solutions, sebuah perusahaan konsultasi manajemen runcit. “Tidak ada idea hari ini sepenuhnya asal. Fahami apa pilihan pelanggan anda kepada anda dan tawaran anda. Pilihan mungkin tidak melakukan apa-apa sama sekali.

Sebaik sahaja anda memahami persaingan anda, buat strategi anda untuk bersaing. Adakah ia pada harga? Mengenai kualiti? Pada perkhidmatan? Pada pelbagai? Menjadi khusus mengenai apa kelebihan daya saing anda. Ketahui bagaimana anda akan menyampaikannya kepada pelanggan anda melalui pemasaran dan pembentangan. “

Seperti yang dikatakan Lassow, penting untuk memahami kelebihan daya saing anda dan apa yang menjadikan perniagaan anda unik. Runcit adalah kompetitif, dan anda perlu jelas pada rancangan anda untuk berjaya. Mengenal pasti bagaimana perniagaan anda membantu pasaran sasaran anda boleh dikatakan aspek yang paling penting dalam membuka perniagaan.

Lassow berkata hilang di kalangan orang ramai adalah risiko biasa yang berkaitan dengan membuka lokasi runcit.

“Anda berisiko tidak berdiri di pasaran yang ramai, ” katanya. “Pengguna mempunyai begitu banyak pilihan hari ini untuk mempelajari produk, mereka mempunyai pilihan di mana untuk membeli-belah, mereka mempunyai pilihan bagaimana untuk membeli, strategi runcit produk dan pemasaran anda mesti menjangkau pengguna anda.

Faktor-faktor asas yang perlu dipertimbangkan termasuk idea pembiayaan perniagaan dan pemasaran. Adakah anda perlu menggunakan pinjaman perniagaan? Adakah anda akan mengambil pelabur? Apakah jenis saluran pemasaran yang akan anda gunakan? Adakah pasukan anda memerlukan orang yang khusus untuk pemasaran media sosial? Saluran dalam talian apa yang digunakan oleh pelanggan anda?

Pembiayaan pemasaran dan perniagaan adalah pertimbangan penting yang perlu ditangani dalam pelan perniagaan anda. Untuk pembiayaan, idea yang baik untuk meneliti pinjaman perniagaan dan cara menarik pelabur. Untuk pemasaran, anda harus biasa dengan saluran pemasaran dalam talian.

 

Pertimbangkan semua kos anda juga. Buat senarai kos tetap dan pembolehubah yang boleh menjejaskan perniagaan anda. Sangat mudah untuk menyumbang idea yang berpotensi berjaya hanya untuk melupakan kos beratus-ratus ribu dolar. Anda mungkin mendapati dalam penyelidikan anda bahawa kos memulakan kedai batu bata dan terlalu banyak untuk anda mengendalikan, dan, sebaliknya, anda harus memulakan perniagaan dalam talian sebelum akhirnya menjimatkan dan membuka lokasi fizikal yang kecil.

Anda juga boleh menghasilkan idea baru apabila mengetahui kos inventori dan barangan perniagaan lain. Berfikir melalui cara membuat perniagaan runcit secara terperinci akan membantu anda mencari kejayaan apabila tiba masanya untuk membuka kedai anda. Contohnya, anda memerlukan sistem pusat jualan dan cara memproses transaksi kad kredit. Dan anda akan mahu melabur dalam perisian perakaunan yang tepat untuk perniagaan anda.

2.Pilih nama untuk kedai runcit anda

Sebagai tambahan kepada asas-asas lain yang membuat pelan perniagaan, mengambil masa untuk mencari nama perniagaan yang baik. Apabila merenungkan bagaimana untuk mencipta nama perniagaan yang baik, anda harus mempertimbangkan beberapa faktor.

 • Maksudnya – Harus ada arti nama dari sudut pandangan pelanggan. Maksud itu boleh dibangunkan dari masa ke masa, tetapi anda akan mahu nama jenama yang dikenali kepada pelanggan.
 • Kesederhanaan – Cari nama-nama yang agak singkat dan mudah dibaca. Apple, Google, Facebook dan Nike adalah semua jenama utama yang mudah dibaca. Jika jenama anda menyegarkan, ini mungkin bukan nama terbaik untuk tujuan penjenamaan.
 • Keunikan – Jangan memilih nama yang dekat dengan pesaing anda. Cari sesuatu yang asli dan asli yang merangkumi perniagaan anda. Cuba untuk menarik inspirasi anda untuk nama tanpa melihat jenama lain.

Ia juga penting untuk memastikan bahawa nama itu tidak ditandatangani atau diambil. Anda boleh bermula dengan carian Google cepat untuk nama itu sebelum melihat lebih mendalam di pangkalan data negeri nama perniagaan tidak tersedia. Nama itu tidak menentukan kejayaan perniagaan anda, jadi ia seharusnya tidak menjadi tumpuan apabila membuka kedai runcit, tetapi anda mahu sekurang-kurangnya meletakkan pemikiran untuk menamakan entiti perniagaan anda.

3.Perlindungan asas undang-undang anda

Meliputi asas undang-undang anda termasuk memilih struktur perniagaan, mengikuti sebarang peraturan dan mendapatkan lesen dan permit yang betul.

“Jika anda membuka kedai runcit untuk perniagaan anda, anda memerlukan beberapa lesen dan permit perniagaan yang biasa untuk terus beroperasi dan tetap mematuhi, ” kata Deborah Sweeney, Ketua Pegawai Eksekutif MyCorporation. “Beberapa daripada asas-asas ini termasuk:

 • Lesen operasi perniagaan asas, yang membolehkan anda mengendalikan perniagaan anda di bandar, daerah, atau negeri yang anda lakukan perniagaan.
 • Nombor pengenalan majikan (EIN), yang merupakan ID cukai persekutuan yang membolehkan anda mengupah pekerja untuk bekerja di kedai anda dan memastikan perniagaan anda mengumpulkan cukai gaji.
 • Lesen penjual. Ini bergantung pada jenis barang yang dijual oleh toko runcit anda. Ia disyorkan untuk mendaftar masuk dengan pejabat kerajaan negeri anda untuk menentukan sama ada anda memerlukannya atau tidak. “

Apabila memilih struktur undang-undang, anda mengikuti proses yang sama seperti kebanyakan perniagaan. Bagi peruncit, bagaimanapun, menjadi pemilik tunggal boleh berisiko. Mengambil struktur perniagaan yang tidak meletakkan tanggungjawab semata-mata kepada pemilik individu adalah cara yang baik untuk mengurangkan risiko anda, sekiranya perniagaan gagal.

 

Adalah perkara biasa bagi peruncit untuk menjadi syarikat liabiliti terhad (LLCs) atau syarikat. Kedua-dua pilihan itu membantu menghadkan liabiliti peribadi.

4.Cari lokasi yang betul

Jika anda membuka perniagaan runcit batu bata dan runcit, anda perlu memberi tumpuan untuk mencari ruang runcit yang terbaik untuk perniagaan anda.

“Peruncit pertama kali perlu berhati-hati untuk menjimatkan wang sewaan jika mereka bukan peruncit destinasi sebenar, ” kata Bethany Babcock, pengasas Real Estate Commercial Foresite. “Akses yang tidak baik atau kedudukan yang janggal di pusat ini dapat menjauhkan pelanggan. Perniagaan hartanah runcit sangat psikologi, dan harga [harta tanah] biasanya merupakan pertimbangan terakhir bagi kebanyakan peruncit.”

Memilih ruang runcit utama untuk perniagaan anda perlu menjadi tumpuan utama. Walaupun ia boleh menggoda untuk memilih lokasi yang murah dan berharap perniagaan anda menjana aliran pelanggan yang mantap melalui usaha pemasarannya, kadang-kadang, tidak ada pengganti kerana berada di bahagian bandar yang sibuk. Memilih pusat bandar lokasi mungkin lebih mahal daripada pilihan beberapa batu jauhnya dari bandar, tetapi pilihan pricier mungkin membawa beribu-ribu pelanggan lebih setahun.

 

Apabila menentukan lokasi, cari di mana pelanggan anda menghabiskan masa mereka. Sekiranya pelanggan anda tinggal di luar bandar, membuka lokasi pusat bandar mungkin lebih mahal dan membawa masuk pelanggan yang lebih sedikit. Cuba letakkan lokasi runcit anda di kawasan di mana khalayak sasaran anda menghabiskan masa. Walaupun hujung itu mungkin kelihatan sederhana, perniagaan sering menumpukan pada mencari lokasi yang mereka fikir adalah hebat, dan bukannya cuba untuk menyempitkan mana sasaran pasaran mereka.

Anda juga mungkin mempunyai lokasi dengan ruang tambahan untuk menyimpan inventori. Jika anda menjangkakan mempunyai banyak inventori, kerana anda menjual banyak barangan dengan harga yang berpatutan, anda mungkin mahu ruang tambahan. Kedai-kedai lain boleh menjual beberapa barangan mewah dan tidak memerlukan ruang yang besar untuk menyimpan inventori. Simpan inventori semasa memilih lokasi.

5.Buat pengalaman peribadi

Mencari kejayaan runcit sering kali datang dari menambah nilai yang bukan pesaing. Ini selalunya datang dalam bentuk pemperibadian. Banyak kedai runcit berjaya dengan membolehkan pelanggan mencuba produk. Sama ada sampel percuma di kedai makanan atau bilik persalinan di kedai pakaian, peruncit batu bata dan-mortar boleh menawarkan pengalaman peribadi seperti itu, sementara peruncit dalam talian berjuang untuk mencari tahap keperibadian yang sama. [Adakah anda berminat untuk meningkatkan sistem pengurusan perhubungan pelanggan anda? Lihat pilihan terbaik dan ulasan perisian yang boleh membantu.]

Dengan kemudahan membeli-belah dalam talian, kedai-kedai fizikal perlu menawarkan alasan untuk pelanggan melawat. Pemperibadian dan pengalaman dalam kedai yang berkualiti adalah cara penting untuk menarik pelanggan secara konsisten.

Marco Castelán, pengasas bersama The Navio Group, sebuah firma perundingan perniagaan runcit, berkata, “Saya rasa persoalan terbesar yang diperlukan seorang usahawan untuk bertanya kepada diri sendiri adalah mudah: Bolehkah saya memberikan pengalaman baru kepada pelanggan? bahawa anda menjual barang-barang yang boleh dibeli di tempat lain – cara terbesar untuk membezakan diri anda adalah dengan mencipta pengalaman unik untuk pelanggan kerana, melalui itu, anda mencipta nilai yang tidak dapat direplikasi. “

Fokus anda apabila memilih lokasi dan saiz kedai anda selalu menjadi pelanggan anda. Cari tempat di mana anda boleh membuat pengalaman unik yang sesuai dengan model perniagaan anda dan pelanggan anda. Pengambilan keputusan dalam kedai perlu memberi penekanan kepada mewujudkan pengalaman untuk pelanggan anda.

6.Bina hubungan vendor

Membangun hubungan dengan vendor menjadi kritikal ketika membuka lokasi runcit. Pemilik perniagaan kecil menghadapi cabaran, dan penting untuk sentiasa mengharap pelanggan walaupun cabaran tersebut. Membina hubungan yang kuat dengan vendor adalah cara yang baik untuk pemilik perniagaan, terutama pemilik kedai runcit, untuk mengelakkan isu-isu yang berpotensi.

Jika anda dapat dengan cepat membangun hubungan dengan vendor, ia akan menetapkan perniagaan anda untuk berjaya. Ini boleh membuktikan sukar jika anda menggunakan vendor luar negara.

“Rantaian bekalan global berubah dengan cepat, ” kata Lassow. “Ketidakpastian perdagangan semasa menjadikannya sukar untuk membina hubungan global yang akan menyediakan anda dengan barangan dan perkhidmatan yang anda perlukan.Jika anda merancang untuk sepenuhnya atau sebahagian daripada produk anda dari luar Amerika Syarikat, dapatkan sokongan.Berastikan bahagian perancangan operasi anda termasuk bekerjasama dengan pakar dalam mendapatkan sumber, logistik, kastam dan cukai. “

 

7.Terokai peluang pemasaran

Pemasaran merupakan bahagian penting dalam membina kedai runcit yang berjaya. Sekiranya anda sudah memiliki perniagaan runcit dalam talian dan anda ingin memperluas ke kedai fizikal, anda mungkin mahu melakukan percubaan pertama dengan kedai pop timbul. Kedai-kedai ini dibuka di lokasi sementara untuk masa yang singkat. Sebagai contoh, kedai pakaian anda boleh membuka kedai pop-up di majlis pusat bandar hanya untuk tempoh acara sehari.

Kedai pop-up memberikan peluang perniagaan anda untuk bergerak atau menawarkan lokasi fizikal untuk menarik pelanggan baru. Pembukaan kedai pop timbul boleh menjadi cara yang baik untuk menguji jika kedai runcit dalam talian anda akan diterjemahkan ke lokasi bata-dan-mortar.

Walaupun anda belum memiliki peruncit dalam talian, kedai pop timbul masih boleh menjadi idea yang baik. Jika anda membuka lokasi batu bata dan mortar, anda boleh membuka kedai pop timbul sekali setiap beberapa bulan untuk mengembangkan pangkalan pelanggan anda ke lokasi baru.

Membuka kedai setiap beberapa bulan di bandar 20 hingga 30 minit dari anda boleh menimbulkan minat pelanggan di bandar baru itu. Jika mereka suka produk anda, mereka mungkin mula memandu 20 hingga 30 minit untuk melawat anda, atau mereka mungkin memutuskan untuk membeli dari anda dalam talian. Mencipta kedai pop timbul adalah cara yang baik untuk menjana buzz sekitar perniagaan anda selama beberapa hari atau minggu.

Peluang pemasaran lain mungkin datang dari media sosial atau diskaun di kedai. Jualan boleh menjadi cara yang baik untuk menarik pelanggan ke kedai anda. Sebagai contoh, menawarkan 30% item pilih semasa hujung minggu bercuti boleh meningkatkan lalu lintas kaki di kedai anda. Anda boleh mendapatkan kreativiti dengan peluang pemasaran yang berbeza juga. Anda boleh memutuskan untuk menjual produk anda pada diskaun 10% dari 20 hingga 24 Disember dengan harapan dapat menarik lebih banyak pembeli percutian pada saat-saat akhir.

Pada flipside, anda boleh menjual barang-barang percutian pada harga diskaun dari 26 Disember hingga awal Januari untuk membayar tunai kepada pelanggan yang ingin membeli barangan dengan baik sebelum musim cuti yang akan datang.

Terlepas dari taktik pemasaran dan jualan yang anda gunakan, penting untuk menjadi kreatif. Cari cara untuk mencapai pelanggan anda melalui idea pemasaran kreatif. Menjalankan perniagaan runcit adalah satu usaha sepanjang tahun, dan mencari kejayaan memerlukan kempen pemasaran yang berkualiti. [Adakah anda berminat dengan menggunakan mel langsung untuk memasarkan kedai anda? Lihat panduan perniagaan kecil kami untuk mel teruskan.]

8.Rancang untuk pembukaan besar

Jika anda membuka kedai runcit, pergi besar untuk pembukaan besar. Ini tidak semestinya bermakna anda perlu menghabiskan terlalu banyak pada pembukaan besar anda, tetapi anda mahu menjadikannya suatu acara. Jangkau ke kedai media tempatan dan kongsi apabila kedai anda dibuka, kerana liputan media adalah cara yang baik untuk mendapatkan perkataan tentang perniagaan anda secara percuma. Kongsi padang dengan wartawan tentang mengapa kedai penting dan bagaimana ia sesuai dengan komuniti setempat. Pastikan anda mengikuti etika yang betul semasa melancarkan wartawan.

 

Selain mendapatkan liputan media, pasang pembukaan besar perniagaan anda melalui media sosial dan saluran pemasaran lain minggu terlebih dahulu. Jangan tunggu sehingga beberapa hari sebelum perniagaan anda dibuka untuk membuat orang teruja. Anda ingin bermula dengan kuat dan mempunyai beberapa hari pertama yang baik untuk mendapatkan perniagaan anda dalam minda orang. Itu memerlukan acara pembukaan besar yang berjaya.

Ia tidak perlu berada di atas, tetapi pembukaan besar anda seharusnya menjadi acara yang anda ambil serius ketika cuba memenangi masyarakat setempat. Pertimbangkan masa juga. Membuka kedai pada hari Selasa pada jam 2 petang mungkin tidak masuk akal, tetapi pembukaan pada hari Sabtu pagi hari sibuk sibuk boleh menjadi rancangan yang sempurna.

Pembukaan besar tidak membuat atau memecahkan perniagaan anda, tetapi anda mahu membuka perniagaan anda untuk merangsang pelanggan.